Ia oltenească - sprințară și plină de viață
1
Feb
0
. iiRomanesti.com Blog Home
Ia oltenească - sprințară și plină de viață

Croiul unei astfel de ii se realizeaza din foi drepte, fara niciun fel de rascroiala, din pânza tesuta în doua ite.

Aici la www.iiromanesti.com va oferim atât produse autentice, cât si ii stilizate, elegante si moderne, legate de traditie. Pretuind mostenirea poporului nostru suntem preocupati sa o promovam.

Tu cum recunosti ia olteneasca? În ultima vreme ni se întâmpla din ce în ce mai des sa auzim: cum putem sa pozitionam proveninenta unei ii pe harta etnografica a României?

Am ales sa ne orientam catre sursele primare, catre radacinile istorice, deoarece ne dorim sa evidentiem valorile traditionale si elementele caracteristice ale culturii si civilizatiei românesti. Totodata, punem accentul pe aportul românului la îmbogatirea zestrei nationale.

Croiul unei astfel de ii se realizeaza din foi drepte, fara niciun fel de rascroiala, din pânza tesuta în doua ite. Mânecile se croiesc largi, jos având largimea de 40-60cm, la care se adauga „cleata (clinul) si broschita”. Gura camasii se croieste „la o parte”, ori în fata (camasile batrânesti sau ale femeilor casatorite). Ia are un guler lat de 2-3cm si se încheie, strâns pe gât cu unul sau doi nasturi de culoare alba, albastra ori neagra. Distribuirea ornamentelor se face ca la toate iile cu altita, încret si râuri.

Ornamentul principal al acestei ii este altita dispusa transversal peste umar. Motivele principale, în forma de fâsii, le gasim brodate cu fir auriu sau argintiu. Acestea se dispun larg, în forma de cruci, la un fir ori “piezuri” (tighele). Sub altita sta întotdeauna încretul, care se lucreaza cât lungimea altitei si cu o latime de 4-5 cm.

Iata câteva elemente care definesc aceasta opera de arta populara, specifica regiunii Olteniei.