Panza netopita si panza topita - baza iei romanesti
Baza oricarei ii este panza. Ca si la un tablou, stofa este cea care sustine arta broderiei.
Baza oricarei ii este panza. Ca si la un tablou, stofa este cea care sustine arta broderiei.
Panza netopita este intotdeauna in culoarea naturala a firelor, deci nu este alba, ci natur, de la galbui-unt spre maro deschis-gri, in functie de tipul de fir (canepa poate fi chiar gri, de exemplu). Culoarea se mai deschide dupa ce spalati pnza, iar la canepa se zice ca se tot deschide cu fiecare spalare. Pentru panzele de canepa se folosesc mai multe „trucuri” pentru albire, de exemplu inghetarea pnzei ude in congelator.
Panza netopita este in general mai rara decat cea neteda sau topita. Firele se mai indesesc dupa spalat, iar din acest motiv panzele netopite intra la apa intre 7 si 13% in functie de ce temperatura are apa in care spalati. Nespalate, panzele netopite sunt mai tepene. Unele mai putin, altele mai mult, in functie de fir. Unele pot fi cusute chiar fara gherghef, direct din mana (eu tot folosesc ghegheful la fiecare pnza, mi se pare mai usor de cusut asa). Dupa spalari repetate panzele se inmoaie, dar tot au mai multa tinuta dect o pnza neteda sau topita. Sunt de preferat atunci cnd vreti o camasa cu tinuta, care sa nu curga, in felul asta si cusatura se vede mai bine.
Panzele topite sunt si ele stabile dimensional si nu au contractie la spalare. Aspectul creponat se netezeste prin calcare (pnza ramne usor grofata), dar revine dupa fiecare spalat deoarece este imprimat in memoria firelor. Pentru coaserea acestor pnze se foloseste ghergheful pentru ca ajuta la intinderea pnzei si in acest fel puteti vedea mai bine firele. Panzele topite se folosesc la ii subtiri din zona de sud a tarii, la bluzite si rochite sau ce mai doriti voi.
Panza topita este principalul material folosit pentru iile traditionale romanesti. Este o tesatura subtire, fluida si aerata, care se aranjeaza frumos pe corp, oferind un confort deosebit si o senzatie placuta la atingere. Pentru realizarea acestui material se foloseste o tehnologie moderna deosebita care pastreaza proprietatile naturale ale fibrelor, dar adauga rezistenta sporita si durabilitate superioara.
Panza topita se poate obtine din bumbac, in sau matase si, in functie de compozitie, are diverse grade de desime.