PERSONALITATI FEMININE DIN ISTORIA ROMANIEI SI IA TRADITIONALA
2
May
0
. iiRomanesti.com Blog Home
PERSONALITATI FEMININE DIN ISTORIA ROMANIEI SI IA TRADITIONALA

Va aducem aminte de patru personalitati de marca din trecut care au purtat cu mandrie camasa traditionala a romanilor si au facut-o cunoscuta peste hotarele tarii.

Ia, pe cat de simpla in taietura, pe atat de profunda in semnificatie, nu este doar piesa de baza a costumului popular feminin sau strict un obiect vestimentar traditional, ci mult mai mult: este un simbol national, o poveste, o carte de istorie.

Ia romaneasca reprezinta acea camasa traditionala primita mostenire de la stramosii nostri, care este purtata cu grija din generatie in generatie pentru a transmite si pastra cat mai mult din simbolistica si energia ei spirituala.

Va aducem aminte de patru personalitati de marca din trecut care au purtat cu mandrie camasa traditionala a romanilor si au facut-o cunoscuta peste hotarele tarii.

Regina Elisabeta a Romaniei care purta de multe ori o ie specifica zonei Romanati, judetul Olt, cu guleras si altita, alcatuita din galoane in care se repeta motivul de forma „S”.
Elementele decorative erau geometrice, florale, motive antropomorfe, iar in cromatica predomina ultramarinul, cu intercalatii de fir metalic auriu.

Reginei Maria a Romaniei îi placea sa poarte o ie din judetul Dolj.
Aceasta se imbraca in straie traditionale alaturi de membrii familiei regale sau de doamnele de la curte, admirand cu adevarat traditiile romanesti si costumul popular pe care le facea cunoscute peste mari si tari.

Smaranda Braescu, prima femeie parasutist cu brevet din Romania, care purta o ie de Muscel, judetul Arges.
Smaranda Braescu a fost cunoscuta in epoca pentru dragostea ft?a de portul popular, pe care il considera cel mai potrivit costum de gala, atat in tara, cat si in strainatate.
Camasa femeiasca de Muscel este din borangic, incretita la gat, cu snur pe creti, iar materialul folosit la cusut este arniciul (fir de bumbac, rasucit si colorat, vopsit in culoare caramizie, neagra, rosie, grena si mov, culori specifice zonei Muscel).

Si nu în ultimul rând Maria Tanase, pasarea maiastra a cantecului romanesc, cea care a iubit traditiile si obiceiurile nationale, ducand ia romaneasca peste hotare, unde a fost admirata si aplaudata.