Tipuri de ii (I)
Camasa cu altita – acest model de ie este cel mai des intalnit in tara noastra. Astfel o putem vedea in Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, zona Branului, Covasnei.
De multe ori ne-am intrebat cum deosebim iile intre ele. Iata cateva detalii.
* Camasa cu altita – acest model de ie este cel mai des intalnit in tara noastra. Astfel o putem vedea in Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, zona Branului, Covasnei. Se caracterizeaza prin prezenta constanta a unor campuri ornamentale: guler – piept si maneca cu mai multe zone, denumite altita (portiunea de broderie care acopera umarul), incretul (o fasie ornamentala in ton deschis, care urmeaza imediat dupa altita), raurile sau randurile de pe maneca (care acopera drept sau oblic in fasii maneca) si bratara.
* Camasa cu tablie – eliminarea incretului si acoperirea manecii cu un ornament bogat, fara panza in desfasurare, de la locul de unde incepe altita pe umar pana in dreptul incheieturii mainii a dus la realizarea unui adevarat tip ornamental de ie, specific regiunii Hunedoarei, in zona Padurenilor, in imprejurimile Aradului.
* Ia cu umar – intalnita in sudul Transilvaniei, zona Sibiului si Fagarasului. In locul altitei exista o fasie ingusta ornamentala, care acopera umarul, denumita umeras sau umar. O fasie similara se observa in dreptul cotului, care se cheama “pisti cot”. Ca un ultim element ornamental, pe maneca, exista bretara. Gulerul iei (denumit obzinca) este cusut cu multa finete.